Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | En opolitisk mans betraktelser (Thomas Mann)
  

Vra bcker

En opolitisk mans betraktelser

En opolitisk mans betraktelser

Thomas Mann som antidemokrat, tysk nationalist och svärmisk romantiker - i denna »överlastade pamflett« får läsaren bekanta sig med sidor av Nobelpristagaren som är mindre bekanta och på många sätt svåra för en modern läsekrets.

Herbert Tingsten påstod en gång att Thomas Manns En opolitisk mans betraktelser var ett "nazistisk verk före nazismen". Sant är att boken, som utkom strax efter första världskriget, aldrig har översatts till svenska och inte till något annat språk heller, förutom japanska. Det som främst har väckt ont blod och som fortfarande kan göra det är att den senare Nobelpristagaren här framträder som motståndare till demokratin, som tysk nationalist och som svärmisk krigsromantiker. Samtidigt etablerar han de värdekategorier på vilka han fortsättningsvis ska basera sina politiska ställningstaganden.
Mann hade de stora framgångarna med romanen Buddenbrooks bakom sig och höll på med det som senare skulle bli den stora Davosromanen Bergtagen när den politiska verkligheten i första världskrigets Tyskland kom ikapp honom. Betraktelserna är också en stridsskrift mot brodern Heinrich Mann, "civilisationslitteratören", som intog en vänsterradikal ståndpunkt. Thomas Mann däremot ville värna det "opolitiska", inre livet mot västerländsk civilisation och krämarmoral.
Översättning Per Landin och Urban Lindström. Förord av Per Landin.

ISBN:

9789173532884

Antal sidor:

640

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Thomas Mann

mne:

Politik & debatt
Atl. väljer ur världslitteraturen

Pressklipp

Är det då mödan värt att tränga in i detta imponerande tyska tankebygge (i lysande svensk språkdräkt av Per Landin och Urban Lindström)? Om man är det minsta intresserad av europeisk och i synnerhet tysk idéhistoria - ja. Om man vill följa den inre utvecklingen hos Mann, denne ständigt aktuelle, roande och oroande författare - absolut.
-Åke Leijonhufvud, Sydsvenskan

13 tankemässigt utmanande och ironiskt stroferade men också djupt problematiska och motsägelsefulla essäer...
-Martin Lagerholm, Svenska Dagbladet

Den aktivismens och nationalismens höga visa som här fått sitt uttryck är ett tidsdokument. Och som sådant intressant. Liksom att det är författat av en av vår litteraturs främsta.
-Tomas Forser, Sydsvenskan

Det är ett på alla sätt mäktigt verk... Det är nyttig läsning. Jag vill dessutom hävda att det är nödvändig läsning.
-Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

Högaktuell eftersom samma debatt mellan kulturradikaler och kulturkonservativa fortfarande rasar...
-Maja Lundgren, Expressen

Som älskare av romanförfattaren Mann skulle man helst se att denna bok inte existerat... Boken (framstår) som en märklig flaskpost från en förryckt tid. I efterhand låter den oss blicka ner i en av krigisk nationalism fördunklad konstnärssjäl som sänder en hälsning framåt till den han skulle bli.
-Hans Ruin, Dagens Nyheter

En motbjudande och blåsvart politiskt traktat.
-Tommy Sundin, Västerbottens Folkblad

En omöjlig bok... För den som på allvar intresserar sig för Thomas Manns författarskap är den emellertid en nödvändig bok. Den ger klarare än kanske någon annan bok nyckeln till hela detta författarskap.
-Svante Nordin, Axess