Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Folk jag aldrig mött (Carina Burman)
  

Vra bcker

Folk jag aldrig mött

Porträtt

Folk jag aldrig mött

Vi känner många vi aldrig mött. Många av dem skulle vi onekligen vilja bli bättre bekanta med. I denna samling essäer vill Carina Burman dela med sig av bekantskaper hon gjort genom litteraturen - den godmodige Horatius, den färglösa Anna Lisa Geijer, den explosiva Bang och många fler.

Vi känner många vi aldrig mött. Många av dem skulle vi onekligen vilja bli bättre bekanta med.
Carina Burman har under åren kommit på god fot med många författare och starka historiska personligheter som hon aldrig mött. I den här porträttsamlingen skildras män och kvinnor med ett nära förhållande till litteraturen, och ibland också till varandra. Här finns den bullrande Olof Rudbeck lika väl som den färglösa Anna Lisa Geijer, den gyllene medelvägens Horatius och blomsterspråkets mästare Oscar Levertin, den vittbefarne prästen Jacob Wallenberg lika väl som hans samtide Johan Henric Kellgren, som reste vida i tanken men aldrig var utanför Sveriges gränser. Från modern tid märks bland annat Tage Danielsson.
Genom litteraturen talar man med de döda, och volymens eleganta biografiska skildringar är ett sätt att möta några av dem som inte längre deltar i tv-intervjuer eller i samtalen på författaraftnar och vinmottagningar.

ISBN:

9789173534819

Antal sidor:

232

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Carina Burman

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

Jag gillar Folk jag aldrig mött. Jag gillar att resa kors och tvärs i hennes sällskap. Och ibland spritter hon till och tar steget ut, som i härligt underhållande "Den vackre Axel von Fersen". För att inte tala om essän om (den färglösa) Anna Lisa Liljebjörn som skulle komma att gifta sig med Erik Gustaf Geijer. Jodå, "Folk jag aldrig mött" är på det stora hela riktigt trevlig läsning.
-Stefan Whilde, Tidningen Kulturen

Hos Burman handlar det som nämnts inte bara om det som gjort de avporträtterade till lysande (för som sådana framställs de nog i viss mån) utan snarare om att utifrån etablerade uppfattningar, omdömen, avbildningar och andra källor, skapa en mer levande förståelse för någon aspekt av deras personlighet.
Här skymtar en av Burmans återkommande metoder - en kombination av vetenskaplig, historisk systematik och skönlitterärt gestaltande.

-Carina Lidström, Kulturdelen

(Jag är imponerad av) hennes närmast rastlösa nyfikenhet och hennes kunskapshunger och den därur sprungna bildningen och litteraturhistoriska överblicken. Hon har aldrig fastnat i fackidiotens trista tunnelseende. I få av hennes böcker har detta framträtt så tydligt som i den nya essäsamlingen Folk jag aldrig mött.
-Crister Enander, Sundsvalls tidning

En sympatisk bok, lågmäld och välskriven.
-Martina Lowden, Svenska Dagbladet

Med lärd lättsamhet och flyhänt auktoritet förmedlar hon i dessa artiklar bilder av några av vår kanons viktigaste författare.
-Sophie Lossing, Norra Skåne

Den mångkunniga litteraturdocenten Carina Burman... har i den här boken samlat en rad av sina välskrivna miniatyrporträtt av litterära personligheter på den svenska parnassen. Hennes karaktäristik av de "folk hon aldrig mött" kännetecknas av skarpsinnig analys parad med humor och värme.
-Lars G Jakobsson, Norrtelje Tidning

Det är lärt. Mycket lärt.
-Populär historia

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Döda vita män
 
Efter 30000 sidor
 
Olikhetens region och andra essäer