Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Drömmen om 100-mannaorkestern (Sven Åke Landström)
  

Vra bcker

Drömmen om 100-mannaorkestern

Radiosymfonikerna 75 år

Drömmen om 100-mannaorkestern

Sveriges Radios symfoniorkester fyller 75 år hösten 2011, och av den anledningen har Sven Åke Landström sammanfattat dess verksamhet, utveckling och betydelse i svenskt musikliv. Han har använt sig av tidigare okänt och oanvänt arkivmaterial och inkluderat ett stort antal bilder. Med boken följer även två CD med intervjuer, textmaterial, repetitionsupptagningar m.m.

Drömmen om 100-mannaorkestern var lång, både ljus och mörk. Den blev verklighet på 1960-talet. Det var då den dynamiske dirigenten Sergui Celibidache förde fram radioorkestern till en av de främsta i sitt slag i Europa. Det började 1936 med Waldimirs orkester på 14 man som spelade levande musik i radion. Andra löste av och repertoaren fick mer och mer en seriös prägel genom uppskattade symfonimatinéer. Radion blev en framgångsrik institution i svenskt musikliv med konkurrens som följd. Konsertföreningen och Musikaliska Akademien såg inte med blida ögon på Sveriges Radios ökade inflytande. Drömmen om en egen konsertlokal motarbetades. Men 1979 stod Berwaldhallen färdig. Storheter som Blomstedt, Salonen och Svetlanov har varit chefdirigenter. Ett rikt källmaterial berättar om orkesterns inre liv.

ISBN:

9789173534956

Antal sidor:

280

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Sven Åke Landström

mne:

Historia, svensk

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Lars-Erik Larsson
 
Ingvar Lidholm
 
Hilding Rosenberg