Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Vikingarnas slavar (Stefan Brink)
  

Vra bcker

Vikingarnas slavar

Den nordiska träldomen under yngre järnålder och äldsta medeltid

Vikingarnas slavar

Hur såg det nordiska slaveriet ut under vikingatiden? Finns det över huvud taget möjlighet att skapa sig en uppfattning om det? Professor Stefan Brink har formligen dammsugit alla upptänkliga källmaterial och behandlar arkeologi, runor, ortnamn, personnamn och etymologi i jakten på en ny och säkrare bild av det nordiska trälbegreppet.

Det nordiska slaveriet träldomen är en svårfångad företeelse, med få likheter med de antika Medelhavscivilisationernas systematiska utnyttjande av slavar i hushåll, gruvor och amfiteatrar eller det utbredda slaveriet vid amerikanska plantager under 1700- och 1800-talen. Järnålderns och den tidiga medeltidens nordbor levde i ett för oss främmande samhälle, präglat av olika beroendeförhållanden och med flytande övergångar mellan att vara fri och ofri. En person kunde vara på en gång socialt ansedd och ofri. Det gick att överlämna sig själv som slav till någon annan mot att få skydd och föda, och man kunde bli dömd till tidsbegränsat slaveri på grund av någon förseelse, men också köpa sig fri. Unga män kunde ingå kontrakt med en storman om att ingå i dennes hird, varvid de erkände dennes överhet, men samtidigt gjorde en snabb social klassresa. Stefan Brink har formligen dammsugit alla upptänkliga källmaterial och behandlar arkeologi, runor, ortnamn, personnamn samt inte minst gör en spänstig etymologisk och semantisk undersökning av trälbegreppet.

ISBN:

9789188687340

Antal sidor:

328

Bandtyp:

Häftad

 

Frfattare:

Stefan Brink

mne:

Atlantis PoD
Historia, svensk

Pressklipp

Uppslagsrik och väldokumenterad... Det som gör Stefan Brinks bok särskilt intressant är dess paralleller till företeelser i det nutida samhället.
-Lars Lönnroth, Svenska Dagbladet

I den här boken rör han (Brink) sig smidigt och elegant över ämnesgränserna och uppvisar en imponerande beläsenhet.
-Lennart Hedberg, Nerikes Allehanda

Professor Stefan Brink går till botten med trälarnas historia i denna rika, spännande faktabok.
-Sven Olov Karlsson, ATL Magasinet

Här finns ett tydligt fokus för framställningen och en metod som är genomgående.
-Erik Andersson, Dagens Nyheter

Väldokumenterad, vetenskaplig bok i välskriven, populärvetenskaplig form, ett nöje att läsa.
-Rune Edberg, Situne dei

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Vikingar i österled
 
Färder till Sveriges födelse