Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Elden och döttrarna (Lars Gustafsson)
  

Vra bcker

Elden och döttrarna

Valda och nya dikter

Elden och döttrarna

I denna diktsamling delar Lars Gustafsson med sig av sina strövtåg, på bokmässan i Göteborg, Västmanlands sjöar, Roms katakomber och Stockholms tunnelbana - alltid lika nyfiket och undrande, ömsom muntert, ömsom vemodigt. Det är dikter av kosmisk distans och hjärtskärande närhet.

»En eftermiddag fanns han plötsligt.
Alldeles stilla
mellan syrenen och vinbärsbusken«

- haren som inte hann komma med i Lars Gustafssons förra diktsamling men som nu blir den inledande dikten i hans nya, inneslutande, kompletterade bok.
För dikterna har fortsatt att komma, att pocka på sin plats i den förra samlingens fruktbara men ännu inte avslutade sammanhang. Logonauten har fortsatt att berätta sina yrselframkallande historier och poeten har fortsatt sina strövtåg, på bokmässan i Göteborg eller bland Västmanlands sjöar, bland Roms katakomber eller i Stockholms tunnelbana, lika nyfiket och undrande, muntert och vemodigt. Dikterna visar upp hans fynd, en återfunnen skridsko i en potatisåker, en handstickad grå tröja »ur rumstidens djup« eller vågen av värme från ugnsluckan i bageriet i Norberg. Det är dikter av kosmisk distans och hjärtskärande närhet, av mildaste sommarnattsljus men med rysningen av en avskedsvind. Och någonstans faller snö över nordatlantiska vatten och »ses av ingen«.
Men just sådant ser han, poeten.

ISBN:

9789173535342

Antal sidor:

112

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Lars Gustafsson

mne:

Skönlitteratur, lyrik

Pressklipp

...Gustafsson, som inom sig hyser en fantastiskt produktiv kamp mellan den idylliserande bildmakaren och den pessimistiskt skolade filosofen.
-Daniel Sandström, Expressen

Poeten (visar) hur hemtam han är i tingens värld och med vilken märkvärdig ömhet han är beredd att omfatta dem...
-Tommy Olofsson, Svenska Dagbladet

Där (i dikternas Västmanland) kan ett gistet fönster öppnat i maj, fernissan på en åra eller nysnön över vägbanan lära oss allt vi behöver veta om den tidsaxel som skär rakt igenom oss. Det är mycket nog.
-Anders Cullhed, Dagens Nyheter

Gustafsson dikter är rika på associationer och karaktäriseras av den lätta, gränslösa levitation som besjälar poesin.
-Peter Hultsberg, Norra Skåne

Här finns en länge förberedd senstil hos Gustafsson som kan göra mig direkt lycklig genom blandningen av barnslighet och hemlighetsfullhet med klara fraser.
-Mikael van Reis, Göteborgs-Posten

Lars Gustafssons nya diktsamling ger gott om plats för eftertanke. Människans storhet, all begränsning till trots, är dess allt överskuggande budskap. Den som är ute i det ärendet, har skrivit vårens allra viktigaste bok.
-Bo Ingvar Kollberg, Upsala Nya Tidning

...en stramt stilig och gammeldags välkomponerad diktsamling har det likväl blivit, inramad av omslagets underbara Dürerakvarell av en hare och poetens egna tecknade vinjetter.
-Martin Bergqvist, VLT

Gustafsson skriver i en avspänd talspråksstil med skenbar tankspriddhet, men uppmärksamheten är total.
-Eva Ström, Sydsvenskan

Hemkomst, skulle jag skriva om det inte vore ett så hemskt förbrukat ord, fullbordan är då bättre.
-Jan-Olov Nyström, Hudiksvalls Tidning

Den läsare som hunnit till hälften av sin levnadsbana eller lite mer, och känner livet plana ut, och bara köper en diktsamling om året, ska nog satsa på Gustafsson.
-Gunnar Balgård, Västerbottens-Kuriren

...ingen svensk (eller europeisk?) poet kan föra så lediga samtal med Platon och Aristoteles... Han verkar, lågmält och långsamt drabbande, i varje enskilt poem. Suveränt, orubbligt, även då kanterna knappast slipats.
-Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

Lars Gustafsson har lagt ännu ett verk till det författarskap som är ett av de finaste vi har.
-Daniel Erlandsson, Östgöta Correspondenten

Det finns många bra samtida svenska poeter men om jag skulle tvingas nämna ett namn skulle det faktiskt bli Lars Gustafsson... (Få) förmår att som han ringa in tillvarons djup, ge en precis iakttagelse, och förmedla hisnande kunskap. Den nya lysande diktsamlingen inleds med den dikt om haren som inte hann med i den förra.
-Stefan Nilsson, Nerikes Allehanda

Tranströmer har hyllats och uppmärksammats efter förtjänst. I mitt poesibibliotek intar Lars Gustafsson hedersplatsen bredvid nobelpristagaren. Han har alltid funnits där som om han vore en självklarhet...
-Håkan Andersson, Gotlands Tidningar

Lars Gustafsson skriver, när han är som bäst, och jag har läst honom i över trettio år nu, en väldigt angelägen poesi i sin strävan att inte bara att uttrycka en känsla utan i sina försök, med en mix av lärdom och humor, att öka vårt vetande om världen och oss själva.
-Tryggve Lundh, Folket

Kloka tankar om tiden och livet.
-Josef Rydén, Jönköpings-Posten

Att läsa honom är att få del både av livsinsikt och självklarhet; med mycket av den samtida poesin brukar det vara tvärtom. Läsa honom är ett sätt att berika sig.
-Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

Gustafsson hänger upp sina tankar som om de vore vittvätt, som torkar i ett starkt solsken och med en stadig vind. Resultatet är bländvitt, doftande, handfast och användbart.
-Maria Vedin, Norrländska Socialdemokraten

Även den som inte brukar läsa lyrik har här ett litet guldkorn... Det är pojkaktigt, mysigt, hisnande storslaget, och nordiskt vemodigt, allt på en gång.
-Sven Olov Karlsson, ATL-Magasinet

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Århundraden och minuter (pocket)
 
Den amerikanska flickans söndagar
 
Fru Sorgedahls vackra vita armar (pocket)