Våra böcker

Om människans värdighet

Klicka för större bild - Om människans värdighet POD

Giovanni Pico della Mirandola (1463-1494), greve av Concordia, hörde till den lysande kretsen kring härskarklanen Medici i Florens. Han har givit oss den italienska renässansens "ädlaste testamente" - talet "De hominis dignitate" från 1488, "Om människans värdighet".

Pico var den humanist som formulerade den människosyn som vi alltsedan dess förknippar med renässansen - människan med en fri vilja som själv skapar sin natur.

Sålunda låter Pico sin Gud, "den bäste av hantverkare", beskriva människan: "Du är av inga gränser instängd, utan skall fastställa dem själv med din vilja i vars hand jag lagt dig. Mitt i världen har jag ställt dig för att du därifrån så mycket lättare skall kunna skåda runt omkring dig allt som finns i världen. Varken himmelsk eller jordisk, varken dödlig eller odödlig har vi gjort dig, på det att du liksom di egen skulptör och formare fritt och ärofullt må kunna ge dig den gestalt du helst vill ha."

Denna volym innehåller Picos tal både på originalets latin och i modern svensk översättning.

Översättning och kommentarer av Rolf Lindborg, professor i idé- och lärdomshistoria.

Atlantis POD (Print on Demand) är en serie digitala nytryck av tidigare slutsålda böcker. Kvaliteten på inlagan kan vara lägre än i den ursprungliga utgåvan.

ISBN:

9789173535151

Antal sidor:

176

Bandtyp:

Mjuka pärmar

 

Författare:

Giovanni Pico della Mirandola

Ämne:

Atlantis PoD

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Decamerone. Bok 1
 
Decamerone. Bok 2
 
Folkmordens historia
 
Samurajerna