Våra böcker

Kensington 1898

Runfyndet som gäckade världen

Kensington 1898

En av världens mest kända runstenar är med stor sannolikhet falsk. Vikingaexperten Mats G. Larsson har granskat historien bakom Kensingtonstenen som svensk-amerikanen Olof Öhman grävde upp på sin gård i Minnesota 1898. Larssons slutsatser är lika uppseendeväckande som Öhmans kontroversiella fynd, hans berättelse blir inte olik en deckare när han avtäcker stenens öden från upptäckten till i dag.

En höstdag 1898 gräver svensk-amerikanen Olof Öhman upp ett märkligt fynd på sin farm i Kensington, Minnesota. Det är en sten fylld med runor, och den historia den berättar är fantastisk: en grupp nordbor hade rest långt in i Amerika mer än ett århundrade innan Columbus gjorde sin upptäckt!

Det är nog ingen överdrift att säga att Kensingtonstenen i dag är världens mest kända runsten. Men vad är sanningen bakom den och dess märkliga inskrift? Är den ett unikt dokument från medeltiden eller är den ett skämt från förra sekelskiftet som fått orimliga proportioner?

I Mats G. Larssons bok får vi följa stenens öden från upptäckten till i dag. Under denna tid har tilltron till den svängt flera gånger beroende främst på idérikedomen hos dem som trott på den. Men under samma tid har det också kommit fram nya fakta och observationer som sammantagna ger en ganska tydlig bild av hur det hela ligger till. Vissa frågor har dock inte kunnat få sin förklaring förrän under de allra senaste åren, då nya spår plötsligt dök upp. Och det var inte i Minnesota dessa spår legat och väntat på oss utan här i Sverige.

ISBN:

9789173535861

Antal sidor:

200

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Mats G. Larsson

Ämne:

Historia, svensk

Pressklipp

En sten som spinner av historia, och orsakade tumult när den visades i Sverige... Men nu är historien färdigskriven, med all nödvändig klarhet av den alltid lika pedagogiske och vetenskaplige Mats G. Larsson.
-Jan-Olov Nyström, Ljusdals-Posten

En spännande och lättläst bok, där historien om den märkliga stenen rullas upp från början och det mesta sätts på plats.
-Lars Lönnroth, Respons

Intressant, jag rekommenderar den varmt.
-Anna-Brita Karlsson, Dalabygden

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Färder till Sveriges födelse
 
Tre gälder i England
 
Vikingar i österled