Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Den franske kammartjänarens resa (Ingemar Oscarsson)
  

Vra bcker

Den franske kammartjänarens resa

Minnen från länderna i norr på 1660-talet

Den franske kammartjänarens resa

Vi vet inte vad han hette, men han var en ung fransman som år 1663 tjänstgjorde som herrbetjänt på en resa i Sverige. Han nedtecknade senare sina reseminnen och de har legat bortglömda i arkiven till idag. Ingemar Oscarsson ger ut denna unika skildring med en generös introduktion till mannen, platserna och genren.

Vi vet inte vad han hette, men han var en ung man i Paris som år 1663 mötte en svensk resenär och följde honom till Sverige som herrbetjänt, språklärare och ressällskap i allmänhet. Tjugo år senare satte han sig att skriva ner sina reseminnen. Det blev en lång och på flera sätt märklig berättelse som har förblivit helt obeaktad ända till våra dagar.
Det finns andra utländska reseberättelser från 1600-talets Sverige, några av dem kända och ofta citerade. Men detta är en av de längsta och den enda som är skriven underifrån. Berättaren är ingen vanlig resenär  diplomat, lärd man eller högreståndsperson  och han färdas bitvis ensam och utan alla bekvämligheter, vilket gör vägens mödor och faror påtagliga. Han har en uppsjö av iakttagelser och upplevelser att redovisa från såväl det Skåne som just blivit svenskt som det vinterkalla Stockholm. Politiken och statsaffärerna är inte hans sak; hans berättelse är ett persondokument och en kulturskildring av den lilla historien i den stora som inte saknar sina märkvärdiga inslag.
Texten är översatt av Mari Bacquin och Ingemar Oscarsson och är försedd med en inledning av Ingemar Oscarsson.

ISBN:

9789188687333

Antal sidor:

240

Bandtyp:

Häftad

 

Frfattare:

Ingemar Oscarsson

mne:

Atlantis PoD
Historia, internationell

Pressklipp

... ett titthål rakt in i en era av idel kulturkrockar med erfarenheter som vi har mycket att lära av.
Dick Harrison, Svenska Dagbladet

Vi får en unik inblick i en vanlig resenärs syn på Sverige och svenskarna, och boken blir en viktig pusselbit när det gäller uppfattningen av vårt land under 1600-talet.
Kristoffer Sjöblom, Sydsvenskan

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Missdådare