Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Medeltiden i ord och bild (Kvaerndrup/Olofsson)
  

Vra bcker

Medeltiden i ord och bild

Medeltiden i ord och bild

Några av medeltidens skämtballader är grovt vulgära. Vulgära är också, kanske mer överraskande, många av kyrkmålningarna med sina sexuella motiv och sina bilder av förtappade syndare.

Under nordisk medeltid var kyrkan inte bara en kristen kultplats utan även den viktigaste scenen för massmedial kommunikation. På väggarna inuti kyrkorna målades huvudsakligen scener ur Bibeln men här och var även sådant med ursprung i populärkulturen. Den mest spridda profana kulturyttringen var den muntligt traderade balladen och man återfinner många målningar med anknytning till den i våra medeltida kyrkor.
Sigurd Kværndrup och Tommy Olofsson har ägnat åratal av forskning och många mil av resor runtom i Danmark och Sverige för att med kameran i hand granska de spår som den skandinaviska medeltidens mest spridda konstart, den muntligt traderade balladen, har satt på kalkmålningarna i de gamla kyrkorna. Deras bok Medeltiden i ord och bild är ett pionjärverk.

ISBN:

9789173536400

Antal sidor:

336

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Sigurd Kvaerndrup
Tommy Olofsson

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

Ekivoka kyrkobilder i läckert format

Boken är vacker, formen nästan som ett halvt folioark, delat på bredden, och försedd med åtskilliga bilder.
Torsten Daun i Gotlands Allehanda

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Om kvinnligt och manligt...
 
Den predikande räven
 
Signums svenska kulturhistoria 1. Medeltiden