Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Lodjuret av Bergström, Danell och Svanberg
  

Vra bcker

Lodjuret

Lodjuret

Ytterst få har haft närkontakt med lodjuret - Nordens tiger. Något fler har sett dess spår löpa genom de milsvida skogarna och känt spänningen av att vara djuret nära. Möjligen är det därför som lodjuret blivit ett av våra mest sägenomspunna rovdjur. Dess ögon var lysande och urinen blev till värdefulla stenar i marken. Våra förfäder skrämdes av lon för att den likt en varulv sög ut blodet från bytena och hade vassa klor som sargade nyfikna hundar. Loskinnen var under århundraden ett av de mest eftertraktade pälsverken som prydde både kungliga och adliga.
Tolv forskare ger oss en samlad bild av hur kunskapen om lodjuret växt fram och hur det behandlats i konsten, språket och litteraturen. Andra kapitel handlar om jakt och fångst, om lodjuret i fångenskap och arbetet med att bevara lodjuret som ett av de fyra stora rovdjuren i den svenska faunan.

Provls boken

ISBN:

9789173536547

Antal sidor:

230

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

Vad som ger boken extra bredd och djup är några kapitel med etnobiologiskt perspektiv, det vill säga lodjurets roll i människors uppfattningar och i äldre folktro, i geografiska namn (svenska och samiska), lon i konst och litteratur och lon i fångenskap.
Johnny Strand, Miljömagasinet