Våra böcker

Strindbergs lilla röda

Klicka för större bild - Strindbergs lilla röda

Den har kallats »Sveriges första moderna roman«. Röda rummet av August Strindberg utkom första gången 1879 och väckte omedelbart stor uppmärksamhet. Sedan dess har boken utkommit i över 140 utgåvor, filmatiserats, blivit serieroman, översatts till ett otal språk. Få svenska romaner kan lika självklart göra anspråk på att vara klassiker. Men förutom att vara en klassisk roman är Röda rummet en Bok. Skriven, formgiven, tryckt, såld och läst. Hur gick det till sent 1870-tal? Hur går det till idag?


Strindbergs lilla röda är en både nördig och allmänbildande resa genom bokens, typografins och läsningens historia. Med Röda rummet som prisma tar litteraturvetare Alexandra Borg och formgivare Nina Ulmaja oss i hampan och berättar hur allt började och hur det fortsatt. Det är oavbrutet lärorikt och underhållande, och varje vackert formgiven sida osar av kärlek till Boken.

ISBN:

978-91-7811-026-1

Antal sidor:

450

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Nina Ulmaja
Alexandra Borg

Ämne:

Kulturhistoria

Pressklipp

”ett magnus opus”- Alva Dahl, SvD

”Idén att berätta om boktryckarkonstens historia utifrån en specifik roman är, för att använda ett ord förknippat med Strindberg, genialisk.”

”en bokrevolt, en tegelsten att kasta genom varje förortsgym som tidigare varit bibliotek, med slutmeningen från ’Röda rummet’ kalligraferat på en lapp: ’Du skall snart höra av mig igen!”-Leonidas Aretakis, DN:

”Den är nämligen omöjligt att känna sig färdig med och jag har svårt att sluta bläddra tillbaka, häpna, skratta högt, och bokmärka.”- Kajsa Bergström Feiff, GP:

”Genom sin verkshöjd och ambition att spänna över så många aspekter som möjligt blir ”Strindbergs lilla röda” som ett multiverktyg, en schweizisk armékniv, med manicker till yrkeshögskolornas tryckerielever, eller universitetens litteraturstudenter […].”
- Sven Olov Karlsson, Expressen

”Myllret av infallsvinklar, illustrationer, färgkodade avsnitt och prover av typsnitt skvallrar om att de båda författarna har haft mycket roligt när de skapat Strindbergs lilla röda. Jag har också roligt i läsningen och får en rad nya insikter.” 

”Boken är en guldgruva för den som vill komma under huden på textmaskinen August Strindberg.”- Mattias Lathi Davidsson, Dagensbok.com:

» Alexandra Borg och Nina Ulmaja – och naturligtvis deras förlag Atlantis – har med boken 'Strindbergs lilla röda Boken om boken och typerna' åstadkommit vare sig mer eller mindre än en kulturgärning « Bokhållarens läslogg