Våra böcker

Flickan med bokmärket

Klicka för större bild - Flickan med bokmärket

En kväll i början av 1940-talet får åttaåriga Lien veta att hon måste flytta till en annan familj. Hon och föräldrarna är nederländska judar och nazisterna har ockuperat landet. Lien flyttas mellan en rad icke-judiska fosterfamiljer och överlever kriget. Hennes föräldrar avrättas i Auschwitz.

En av fosterfamiljerna var författaren Bart van Es farföräldrar. Sextio år senare undrar van Es vem den främmande flickan i hans farföräldrars fotoalbum egentligen var, och vart hon tog vägen efter kriget. Han söker upp den åttioåriga Lien som först är tveksam till att träffas, men som sedan börjar berätta.

Flickan med bokmärket är en sann berättelse om kriget och om en ung människas utsatthet. Den ställer frågor om solidaritetens gränser, om människors stora generositet och fatala tillkortakommanden. I översättning av Sofia Nordin Fischer.

ISBN:

9789127167216

Antal sidor:

300

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Bart van Es

Ämne:

Pressklipp

»Storartat. Det är är en nödvändig bok – smärtsam, upprivande, tragisk, och samtidigt upplyftande. « THE TIMES

»Djupt berörande. En fantastisk bok.« SUNDAY TIMES


”Boken rör sig mellan Liens flykt och flyttar mellan olika hem och familjer medan kriget pågår och Bart van Es resa i både historia och nutid. Drabbande till sitt innehåll och elegant genomfört.” Kommunal-arbetaren

”Ofta frågar han sig om det ligger något värde i hans projekt; det har ju redan skrivits så mycket om Förintelsen. Ödmjukheten är klädsam, men obefogad. För boken ger inte bara ett nederländskt perspektiv på kriget. Den låter oss också lära känna en människa vars liv både fängslar och berör.” Svenska Dagbladet

”Det är en smärtsam och drabbande läsning.” Blekinge Läns Tidning