Våra böcker

Kommande titlar

Prousts överrock

Den sanna historien om en litterär passion

En del litterär deckargåta, en del biografi, en del mystik, en mans livslånga besatthet bildar tillsammans denna charmiga och sanna historia som hänför alla samlarnördar och bokcirklar. Den handlar om parfymfabrikören Jacques Guerin, samlaren som lyckades rädda det mesta av Prousts efterlämnade papper och pinaler, inklusive hans överrock, från det bål som Prousts släktingar planerade att bränna upp allt i.

”Det här är en bok i precis min stil. I La Bohèmes anda, en fantastisk aria till en rock.”
Patti Smith

”En sällsynt och underbart skriven litterär gåta som är lika hjärtknipande som spännande.”
Michael Ondaatje

Lorenza Foschini är prisbelönt författare, journalist och tidigare korrespondent vid Vatikanen. Hon är född i Neapel och bor i Rom.

Boken utkommer i april

Madame de Sévignés brev

Urval och översättning: Arne Melberg

Madame de Sevignés berömda brev tillhör världslitteraturen men har inte givits ut på svenska sedan 1940-talet. Nu kommer ett urval i ny översättning av Arne Melberg. Under tjugofem år mellan 1671 och 1696 skrev Mme de Sevigné två långa brev i veckan till sin dotter som under denna tid bodde i Provence. Men hon skrev också brev till manliga vänner och släktingar. De senare är brev som präglas av skarpa iakttagelser och rapp tunga, medan ”kärleksbreven” till dottern är mer förtroliga och ofta känslostarka. Under denna epok lästes brev ofta upp i salongerna, och fenomenet kan jämföras med dagens sociala medier. Vi får ta del av skvaller från hov- och societetslivet i Paris, anekdoter, livsfilosofiska reflexioner, personliga omdömen samtidigt som vi får historiska inblickar i den berömda franska salongskulturen.

Boken utkommer i april

Maigret och den gamla damen

Översättning: Gunnel Vallquist

Atmosfär. Charm. Kultur. Spänning. Så löd reklamen för Maigretböckerna på 1950-talet och de orden håller än.

Maigret har rest till Etreat i Normandie för att reda ut ett märkligt giftmord. Sensommarsolen lyser över färggranna strandparasoller och mistluren tjuter under dimmiga kvällar på denna fina gamla badort där Calvadosen har sitt ursprung. Maigret gör gärna avstickare in på någon bar för att smaka av den väldoftande drycken. Det är en elegant gammal dam, änkan efter apotekaren som uppfann skönhetskrämen Juva, som sökt upp Maigret för att få honom att lösa fallet. Så inträffar ytterligare ett mord …

”Superb … En av de mest beroendeframkallande författarna … En unik berättare.”
Observer

Boken utkommer i juni

Maigret tar miste

Översättning: Eva Alexandersson och Gunnel Vallquist.

Atmosfär. Charm. Kultur. Spänning. Så löd reklamen för Maigretböckerna på 1950-talet och de orden håller än.

Lulu har hittats död. Vem står för denna före detta prostituerade kvinnas lyxvåning nära Triumfbågen, i Paris flottaste kvarter? Lulu visar sig ha kopplingar till den berömde hjärnkirurgen Etienne Gouin. Kring honom kretsar ytterligare fem kvinnor som har sina skäl att avsky eller skydda honom.

”Jag älskar att läsa Georges Simenon. Han påminner mig om Tjechov.”
William Faulkner

Boken utkommer i juni

1914–1918 in memoriam

Karl Ragnar Gierow (1904–1982) var författare, översättare och teaterman. Från 1961 var han ledamot av Svenska Akademien, 1964–1977 dess ständige sekreterare. Hans skapande var brett: poesi, dramatik, filmmanus, reseskildringar och essäer. I augusti 1934, tjugo år efter Första världskrigets utbrott, komponerade Gierow ett hörspel för Radioteatern. Det bestod av egenskrivna dikter, korta, kronologiskt ordnade citat och fakta samt vittnesmål från ögonvittnen. När det fyra år senare var dags för tjugoårsminnet av krigets slut skrev Gierow en pendang enligt samma princip, nu om 1918. Även den framfördes i radion. Hörspelen utkom i bokform 1939 och återutges nu i Svenska Akademiens serie »Minnesbiblioteket«.

Boken utkommer i augusti

Japanen som försvann

och andra berättelser

Bo Grandien (1932-2014) var diktare, reporter och professor i konstvetenskap. I sina texter blandar han det drömlika, det pittoreska och det lekfulla infallet. I denna volym återfinns bland annat Japanen som försvann, som berättar om personer som gåtfullt försvinner, men här finns också andra skönlitterära texter, prosadikter och reportage. Bo Grandiens essäer, som kan räknas i tusental, har ofta formen av mininoveller. Han var en ordensurmakare, som i sina texter ger inblickar i andras miljöer och livsglimtar vid sidan av de vanliga.

Boken utkommer i augusti

Eufemiavisorna

Flores och Blanzeflor. Hertig Fredrik av Normandie. Ivan Lejonriddaren.

Eufemiavisorna är samlingsnamnet på Sveriges tre första rent skönlitterära
verk, riddarromanerna Flores och Blanzeflor, Hertig Fredrik av Normandie och Ivan Lejonriddaren, som utifrån utländska förlagor översattes till svenska i början av 1300-talet. Det genomgående temat är hur en riddare genom att utsätta sig för farliga äventyr och svåra prövningar till sist lyckas vinna sin älskade, allt inom ramen för en medeltida sagovärld med jättar, dvärgar och magiska ringar. Texterna presenteras här på moderniserad fornsvenska på vänstersidorna och med löpande ordförklaringar på högersidorna.

Boken utkommer i augusti

Det första mysteriet

Historien om dig innan du föddes

Från början är du bara en enda pytteliten cell. Så delar den sig i två. Två celler blir fyra. Åtta. Sexton. Snart dyker konturerna av en människa upp. En ryggmärg. Ett hjärta som börjar slå. Senare: lungor, ögon, mun. En hjärna.På några magiska månader förvandlas en cellklump till en organism som kan andas, äta och tänka. Hur är det möjligt? Sedan upptäckten av DNA-molekylen har biologin utvecklats i en rasande fart. Vi kan idag hitta svar på frågor som tidigare verkat omöjliga. Hur vet cellerna att de ska forma ett hjärta, och inte en hand eller ett öra? Hur kan enäggstvillingar ha samma gener men olika fingeravtryck? Och vad har vi egentligen gemensamt med en bananfluga?

Det första mysteriet är en bildande, ögonöppnande och underhållande berättelse om det första och det största mysteriet av dem alla: hur en människa blir till.

Boken utkommer i augusti

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci har gjort två av världshistoriens mest berömda målningar, Nattvarden och Mona Lisa, men i sina egna ögon var han lika mycket vetenskapsman som konstnär. Han var ständigt nyfiken, och med en passion som gränsade till besatthet utförde han nyskapande studier av människans anatomi, fossiler, fåglar, flygmaskiner och växter. Hur bar han sig åt? Varifrån fick han sin inspiration?

Utifrån tusentals sidor av Leonardo da Vincis fantastiska anteckningar och skisser, samt nya upptäckter om hans liv och verk, har Walter Isaacson skrivit en biografi om historiens mest kreativa geni. Fram träder bilden av en man som av sin samtid betraktades som udda han var gay, vänsterhänt, vegetarian, född utom äktenskapet men vars fantasi och uppfinningsrikedom gick utöver det vanliga. Isaacson menar att även vi som lever idag kan lära av Da Vinci: att inte bara ta emot den kunskap som serveras oss, att vilja ifrågasätta. Att våga tänka annorlunda.

Boken utkommer i september

Handels

Maktelitens skola

Handels. Maktelitens skola>/i> är den första inträngande analysen av en institution där inte bara den ekonomiska makteliten utbildas och fostras, utan även den politiska. Skolan grundades 1909 av det svenska näringslivet och är alltjämt ett privat universitet, men finansieras av offentliga medel. Handelshögskolan utmärks av sin mycket selektiva antagning, och är det närmaste man kan komma en elitskola på universitetsnivå i Sverige.
Vilka studenter är det som kommer in på Handels och vilka krav ställs på dem? Går det att bedriva neutral forskning på en institution som sponsras av näringslivet? Vad säger det om vårt samhälle att social kompetens och ett brett nätverk premieras mer än oberoende forskning och akademisk briljans?

Handels. Maktelitens skola är en angelägen samhällsvetenskaplig studie av makt, status och klass i dagens Sverige.

Boken utkommer i september

Johan Skytte

Stormaktstidens läromästare

Få personer i svensk historia har betytt lika mycket som Johan Skytte, och ändå är han okänd utanför de akademiska kretsarna. Det är hög tid för en biografi om mannen som var Gustav II Adolfs lärare, riksråd, diplomat och generalguvernör över svenska Livland. Han reformerade det svenska utbildningssystemet och var den förste som myntade ordet politik på svenska språket.

David Lindén är historiker, journalist och ledarskribent. Han är ledamot av Skytteanska samfundet och har tidigare skrivit biografin Hemming Gadh. Vasatidens gudfader.

Boken utkommer i oktober