Våra böcker

Kommande titlar

Bordssamtal

Moralia V

Den grekiske historikern och filosofen Plutarchos är framför allt känd som levnadstecknare, och hans biografier inspirerade bl.a. Shakespeare till flera dramer. Men större delen av Plutarchos produktion utgörs av skriftsamlingen Moralia, som omfattar ett sjuttiotal skrifter i olika genrer: avhandlingar, essäer, dialoger, brev.

Plutarchos behärskade praktiskt taget hela sin samtids vetande inom etik och moral, politik, historia, filosofi , religion och naturvetenskap, och denna breda kunskap var en stor inspirationskälla för Michel de Montaigne, Francis Bacon, Jean Jacques Rousseau, Ralph Valdo Emerson och många fl er.

Denna femte volym omfattar två titlar, Vin och diskussion och De sju vises symposion. Tidigare volymer på svenska är Kärlek och vänskap, Levnadsråd, Pedagogik och politik och Om religion.
Urval, inledning och översättning: Sven-Tage Teodorsson.

Boken utkommer i november

Ett halvt liv av kärlek

Manzhen är en ung arbetare på en fabrik i 1930-talets Shanghai. Där möter hon Shijun, sonen till en välbärgad köpman. Trots familjernas motstånd blir de förälskade och börjar drömma om ett liv tillsammans. Men så tvingar omständigheter dem isär. Efter flera års separation återförenas de, men håller deras kärlek fortfarande?

Ett halvt liv av kärlek är en ömsint och gripande roman om kärlek med förhinder. Den ger också en fascinerande inblick i kinesiskt vardagsliv under 1900-talets första hälft, framför allt för kvinnor. Här finns det totala beroendet av män, det ständiga hotet om våld, ofriheten och kraven från familjen som gör det omöjligt att själv bestämma över sitt eget liv.

Boken utkommer i november

En sommar med Homeros

»Låt disken stå till imorgon! Stäng av alla skärmar! Låt bebisarna gråta och låt oss genast öppna Iliaden och Odyssén och högläsa några partier, inför havet, i ett sovrumsfönster, på toppen av ett berg.«

I en vindpinad stuga vid Egeiska havet sitter äventyraren och författaren Sylvain Tesson, med Iliaden och Odyssén som enda sällskap. Här stiger de eviga frågorna från boksidorna: Vad driver människan? Hur ska man egentligen leva? Varför var Odysseus litteraturhistoriens sämsta seglare?

Iliaden och Odyssén framträder i Tessons läsning i all sin antika, tidlösa strålkraft. En sommar med Homeros är till lika delar lekfull essä och manifest för nödvändigheten av Homeros här och nu. Översättning av Jan Stolpe.

Boken utkommer i november

Berge

»Lysande! … Berge är en romansom är både omedelbart spännande och intellektuellt utmanande.« vg

En augustidag 2008 hittas den kände Arbeiderpartietpolitikern Arve Storefjeld och hans familj mördade i hans stuga i norska Nordmarka. Fem människor, alla med halsen avskuren. Alla utgår från att det är terrorister som står bakom dådet.
Journalisten Ine Wangs karriär har dalat den senaste tiden. Men morden på familjen Storefjeld förändrar allt. Rådman Peter Malm är en ensamvarg och lever ett tillbakadraget liv, när Storefjeld-fallet gör att han plötsligt hamnar i blickfånget. Nicolai Berge var pojkvän till Gry, Arve Storefjelds dotter, i flera lyckliga år. Så gjorde hon slut. Nu är hon död.

Det osannolika sker gång på gång. Ändå är vi aldrig förberedda. Berge är en roman om
en fruktansvärd händelse, berättad ur tre olika synvinklar: en journalist, en domare, en
ex-pojkvän. Det är en roman som inte handlar om Utøya, men som inte skulle ha kunnat skrivas utan Utøya.

Boken utkommer i november

Tre kvinnor

ett reportage

Lina lever i ett kärlekslöst äktenskap men har inte råd att skilja sig. Sloane är gift med en man som gillar att se henne ha sex med andra män. Maggie inleder ett förhållande med sin high school-lärare.

I åtta år har Lisa Taddeo följt dessa tre kvinnor. Hon har följt med i deras vardag, tillbringat tusentals timmar med dem och pratat, mejlat, messat om vad som rör sig i deras liv. Resultatet är en uppslukande bok om kvinnors lust och längtan. Om vilja och väntan, om vad vi ställer upp på mot vår vilja, om det vi inte vågat erkänna att vi vill.

Boken utkommer i november

Geijerarvet

En släkthistoria om dikt och galenskap

Vissa har kallat det en religiös kult, med ritualer, följare och avfällingar, andra pratar med stolthet om det speciella arvet. Bland ättlingarna till Erik Gustaf Geijer finns kända politiker, författare och skådespelare, både nutida och dåtida. Gemensamt har de sin berömde anfader och det komplicerade förhållandet till honom och hans plats i kulturhistorien. Släktarvet har ibland kastat långa skuggor, med psykisk sjukdom och prestationsångest i flera led.

Lars Lönnroth, själv Geijerättling, söker här i sin släkthistoria. Vad är detta Geijerarv – betungande plikt eller glädjefylld tradition? Och varför tycks släktens mest kreativa kvinnor ha drabbats hårdast av den psykiska sjukdomen?

Boken utkommer i november

Strindbergs lilla röda

Boken om boken och typerna

Den har kallats »Sveriges första moderna roman«. Röda rummet av August Strindberg utkom första gången 1879 och väckte omedelbart stor uppmärksamhet. Sedan dess har boken utkommit i över 140 utgåvor, filmatiserats, blivit serieroman, översatts till ett otal språk. Få svenska romaner kan lika självklart göra anspråk på att vara klassiker. Men förutom att vara en klassisk roman är Röda rummet en Bok. Skriven, formgiven, tryckt, såld och läst. Hur gick det till sent 1870-tal? Hur går det till idag?


Strindbergs lilla röda är en både nördig och allmänbildande resa genom bokens, typografins och läsningens historia. Med Röda rummet som prisma tar litteraturvetare Alexandra Borg och formgivare Nina Ulmaja oss i hampan och berättar hur allt började och hur det fortsatt. Det är oavbrutet lärorikt och underhållande, och varje vackert formgiven sida osar av kärlek till Boken.

Boken utkommer i november